SAATEN UNION ROMANIA – o companie Germana pentru interesele fermierilor din Romania

Cu un capital social 100 % german aceasta companie si-a deschis portile in forma actuala inca din anul 1992. De fapt compania a activat si inainte de 1989 in Romania dar numai in domeniul producerii de samânță. Asa ca putem spune ca SAATEN UNION Romania are o activitate destul de indelungata in domeniul agricol romanesc.

 

SAATEN UNION este una dintre cele mai active companii multinationale de seminte intalnita in piata agricola din Romania. Cu un capital social 100 % german aceasta companie si-a deschis portile in forma actuala inca din anul 1992. De fapt compania a activat si inainte de 1989 in Romania dar numai in domeniul producerii de samânță. Asa ca putem spune ca SAATEN UNION Romania are o activitate destul de indelungata in domeniul agricol romanesc.

Pentru a afla mai multe detalii despre aceasta companie si activitatea ei pe piata semintelor din Romania am stat de vorba cu Dl. DR. Ing.Mihai Miritescu directorul general al companiei SAATEN UNION Romania

1. Ce aduce nou compania SAATEN UNION Romania fermierilor din tara noastra?

Daca privim in ansamblu piata de seminte din Romania, putem spune ca SAATEN UNION nu aduce nimic deosebit fata de alte companii din domeniul semintelor dar daca privim in mod special activitatea noastra putem vedea inglobate mai multe actiuni care vin in sprijinul fermierilor si anume:

a) Aducem genetica performanta de la actionarii nostri ( companii germane) pe care o verificam in conditiile din Romania. Soiurile si hibrizii care trec de testul de verificare si care dau productii performante sunt selectati pentru promovare si vanzare;

b) Aducem samanta din categoriile biologice superioare pe care o multiplicam la fermierii nostri colaboratori si pe care o punem la vanzare tot in Romania.

c) Avem statiile proprii de conditionare si calibrare a semintelor. In felul acesta stim in orice moment calitatea semintelor produse din genetica noastra.

d) Si nu in ultimul rand vindem aceasta samanta nu numai in Romania ci si in tarile vecine ca: Bulgaria, Moldova, Ukraina, Serbia, Ungaria, Rusia,etc. Practic noi suntem un centru de activitate al companiei mama in Sud –Estul Europei.

Ca o concluzie la aceasta intrebare putem spune ca SAATEN UNION Romania prin multitudinea activitatilor pe care le desfasoara in domeniul agricol din tara noastra, prin materialul genetic performant pe care il aducem si prin samanta de calitatea pe care o furnizam suntem mult mai aproape de fermierii din Romania si de cerintele lor.

2. Ce ar trebui agricultorii romanii sa cunoasca despre genetica Saaten?

Fermierii romani au prin soiurile si hibrizi pusi la dispozitie de compania noastra o genetica deosebita, adaptata conditiilor din Romania si caracterizata prin: productii deosebite, toleranta la conditiile de seceta si stres, stabilitatea productiilor in conditiile de cultura din tara noastra si nu in ultimul rand toleranta la boli si daunatori. Daca ne referim strict la produsele noastre, la ora actuala suntem compania cu cel mai vast portofoliu de produse si aici ma refer la culturile de toamna unde avem: soiuri de grau, orz, orzoica, triticale, secara, hibrizi de rapita dar si hibrizi de grau. La culturile de primavara avem de la orzoica de primavara la ovaz, grau de primavara, porumb, floarea soarelui, mazare, soia, lucerna cat si rapita de primavara. Practic orice samanta de care are nevoie fermierul o poate gasi in portofoliul nostru. De asemenea faptul ca avem o mare flexibilitate a politicilor comerciale ne ajuta foarte mult in relatia fermier – distribuitor si companie.

3. Ce ne puteti spune despre productiile obtinute cu genetica SAATEN UNION?

Asa cum am afirmat in numeroase randuri, numai prin genetica se asigura un spor de productie de 30 %. Diferenta de 70 de procente este impartita intre tehnologiile utilizate si conditiile climatice. Daca fermierul alege o genetica performanta inca din start el s-a asigurat cu o productie de 30 % din potentialul soiului sau hibridului cultivat. Orice interventie benefica in tehnologie aduce un spor de productie. Si aici as vrea sa va dau cateva exemple clare de productie. Avem soiuri de grau care in zona de sud-est a Romanie au dat produtii, in 2016, de peste 10 tone/ha. In trecut productiile erau limitate la 5 – 7 tone de grau pe ha. Acum genetica Saaten de grau, in conditiile din Romania a depasit bariera de 10 tone/ha. Aceasta inseamna in primul rand un progres genetic deosebit obtinut de amelioratorii nostri si sigur este in favoarea fermierilor din Romania. Un alt exemplu vine de la cultura de mazare. Avem in portofoliu soiuri de mazare care in ultimi ani au depasit productia de 5 tone/ha ( pe anumite parcele chiar 6 tone). Cum sa nu fie multumit un fermier care poate scoate un profit dublu pe ha cu genetica Saaten? Si exemplele ar putea continua. Avem hibrizi performanti de floarea soarelui ( productii de peste 4500 kg/ha), de porumb ( cu peste 13,000 kg de boabe/ha) si avem si hibrizi de rapita. Genetica de rapita Rapool ( genetica aflata in cadrul companiei noastre) este una dintre cele mai performante genetici din lume. Productiile obtinute la rapita, de peste 5 tone/ha, aduc venituri considerabile fermierilor nostri. Ca urmare, a fi fermier inseamna a avea propria ta afacere, dar a fi fermier colaborator al companiei SAATEN UNION Romania inseamna a avea deschisa calea spre genetica noua si spre productii record.

4. Ati spus mai devreme ca aveti activitati si in alte tari din sud – estul Europei. Cum se desfasoara activitatea in aceste tari si cu ce rezultate?

Da, compania noastra este o companie internationala cu activitati in zona de sud est a Europei. Practic, fata de alte companii care importa samanta in Romania, noi, preponderant producem samanta si exportam in sud - estul Europei dar si in tari NON EU cum ar fi: Ukraina, Moldova, Rusia, Transnistria, Kazakstan, etc. Cred ca suntem singura firma care exporta samanta produsa aici, in tara, catre zona tarilor din fosta Uniune Sovietica . Sigur ca este un avantaj pentru compania pe care o conduc dar daca privim si in dreptul fermierului vedem de asemenea o crestere a plus valorii in ferma sa, plus valoare data de pretul obtinut pentru producerea de samanta.

Daca ne referim strict la activitatea de export, aceasta se afla in continua crestere, pe de o parte datorita introducerii de noi hibrizi si soiuri productivi in tarile in care ne desfasuram activitatea dar si datorita cresterii calitatii semintelor noastre. In ultimii ani am cautat sa imbunatatim activitatea de export prin diferite metode si anume: inregistrarea de hibrizi mai performanti, mai adaptati conditiilor de cultura din tarile respective; adaptarea calitatii semintei la cerintele partenerilor externi; flexibilitate in ceea ce priveste termenul de plata si nu in ultimul rand adaptarea logisticii la nevoile partenerilor nostri. Toate aceastea au determinat o crestere a activitatii de export in ultimii 3 ani cu peste 20 %.

Si acum va rog sa ne spuneti un gand de incheiere!

Activitatea companiei noastre este o activitate destul de complexa care presupune o atentie deosebita atat pentru producerea de samanta dar si pentru introducerea pe piata a celor mai noi realizari ale genetici actionarilor nostri. O genetica de calitate, o saminta de calitate ne asigura succesul nostru insa acestea nu pot fi realizate fara o echipa de profesionisti. In acest moment pot spune ca SAATEN UNION Romania detine o asemenea echipa de profesionisti, de oameni bine pregatiti care sunt permanent la dispozitia fermierilor nostri.


Top