Floarea soarelui SAATEN UNION se reinventeaza

SAATEN UNION România în urmă cu câțiva ani a demarat înființarea programului de ameliorare a florii soarelui, în 2017 încheindu-se cele 10 generații de ameliorare (o parte în stația proprie de ameliorare SAATEN UNION de la Pesac și cealaltă parte în contra sezon în America de Sud). Acestea presupunând încrucișări, autopolenizări, crearea de linii consagvinizate, testarea rezistenței la erbicide etc, astfel afirmăm cu entuziasm faptul că avem primii 6 hibrizi de floarea soarelui SAATEN UNION, 2 hibrizi imi rezistenti, 2 hibrizi ce combină tehnologia sulfonil ureică cu rezistență la parazitul Orobanche, rasa G, și 2 oro rezistenți, care sunt în rețeaua de testare oficială( ISTIS ).

 

Progamul de testare a materialului genetic privind rezistența la parazitul Orobanche spp. este realizat în special în zonele cele mai afectate, în special judetele Tulcea și Constanța precum si în fitotron în sezonul de iarnă.

Alegerea celui mai bun hibrid și adoptarea unei tehnologii de cultură riguroasa ,prezintă o importanță deosebită pentru economia fiecarei exploatații agricole, iar dacă luăm în considerare faptul că o mare parte din totalul cheltuielilor înființării acestei culturi sunt reprezentate de sămânță, fertilizanți și tratamentele efectuate pentru combaterea buruienilor, agenților patogeni și dăunătorilor , vom realiză că aceste lucruri se vor regăsi după recoltat în profitul fermierului care a luat în calcul aceste variabile.

Corelând aceste detalii tehnice SU acordă în acest sens, o atenție deosebită analizei eficienței economice a culturii de floarea soarelui astfel încât «consumatorul final » - fermierul să aibă un profit cât mai ridicat pe unitatea de suprafață . Din acest considerent lucrăm intens la programul de ameliorare, pe care îl deținem, astfel încât să întrunim cele mai multe caracteristici agronomice pozitive într-un singur hibrid.

Dacă în anul 2016 compania SU a înregistrat 6 hibrizi de floarea soarelui, în 2017 parte dintre ei devenind comerciali atât în Europa cât și țările terțe, astfel, confirmându-se atât performanțele de productie cât și toleranța la factorii biotici și abiotici cu care plantle de cultură se confruntă pe întreaga perioadă de vegetație. . SURIMI CL este noul hibrid de floarea soarelui înregistrat în catalogul național pentru a aduce un plus de valoare portofoliului actual din România.

Pentru că genetica evoluează și cerințele fermierilor sunt tot mai ridicate, am reusit să avem un portofoliu care a confirmat în diferite medii de cultură, de la cele mai dificile până la condițiile normale de cultură. Acești hibrizi sunt recomandați pentru fermierii care doresc producții ridicate, rezistență la majoritatea bolilor importante pentru cultura de floarea soarelui, secetă excesivă și adaptabilitate la diverse medii de cultura.

PUNTASOL CL , MARQUESA CL ,SURIMI CL ,DRIVER CL si SUBELLA CL

- hibrizi care fac parte din sistemul de cultura Clearfield- aceștia reprezintă gama Premium a companiei SAATEN UNION având :

§ Potențial de producție ridicat -stabilitate bună a producțiilor

§ Hibrizi de floarea soarelui de maturitate semitimpurie- semitardivă ;

§ Grad ridicat de autofertilitate pe calatidiu 70-80% atunci când entomofauna are o activitate redusă.

§ Rezistență genetică la toate rasele de mană existente în România;

§ Toleranță foarte mare la principalele boli ale florii soarelui( Sclerotinia , Phoma si Phomopsis)

§ Adaptabilitate foarte mare la tehnologiile intensive;

§ Adaptabilitatea portofoliului in funcție de cerințele pieții ( imi; imi+;orobanche; convențional și sulfo).

Miranda SU un hibrid semitimpuriu, cu dublă rezistență atât la erbicide pe bază de tribenuron –metil dar si Orobanche până la rasa F

§ Acesta prezintă toleranță medie- mare la bolile florii soarelui

§ talie medie spre înaltă

§ Potențial ridicat de producție

Pentru calitate și cantitate, hibrizii recomandați mai sus sunt raspunsul tuturor întrebarilor legate de performanța culturii de floarea soarelui.

Dr. Ing. Viorel Dinca – PM Porumb & Floarea soarelui


Top